Μια κατασκήνωση σε εθνικό επίπεδο για τον Κλάδο Λυκοπούλων αποτελεί ένα πρωτόγνωρο -εγχείρημα για αυτή την ηλικιακή ομάδα (7-11 Ετών) στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ωστόσο διεθνώς δεκάδες Προσκοπικές Οργανώσεις έχουν ήδη οργανώσει ανάλογες δραστηριότητες με μεγάλη επιτυχία. Αυτού του είδους οι δράσεις δίνουν τη δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους Λυκόπουλα απ’ όλη την Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό δημιουργώντας νέες φιλίες, να εμπλουτιστεί το Πρόγραμμα των Αγελών με πρωτότυπες μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες, να αποκτήσουν οι Βαθμοφόροι νέες ιδέες και εμπειρίες για την εφαρμογή του προγράμματος. Επιπλέον δίνει την ευκαιρία να γίνει περισσότερο αισθητή η παρουσία της Προσκοπικής Κίνησης στην κοινωνία, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα αισιοδοξίας και θετικής αλλαγής, στη δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας, από την πλευρά των παιδιών.

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων διαθέτει μακρά εμπειρία στην διοργάνωση μεγάλων δραστηριοτήτων σε ποικίλους χώρους και με απεύθυνση πολλές ηλικιακές ομάδες. Ενδεικτικά οι πιο πρόσφατες από αυτές:

  • Πανελλήνια Συνάντηση Λυκοπούλων, Αθήνα (2007)
  • Ελπίδα – 3η Πανελλήνια Δράση Ανιχνευτών, Κίσσαβος (2009)
  • Πανελλήνιο Προσκοπικό Τζάμπορη, Καμμένα Βούρλα (2010)
  • Ελπίδα- 4η Πανελλήνια Δράση Ανιχνευτών, Βελβεντό Κοζάνης (2013)
  • 5η Πανελλήνια Ναυτοπροσκοπική Ρεγκάτα, Καλά Νερά Πηλίου (2014)

Η Πανελλήνια Κατασκήνωση Λυκοπούλων αξιοποιώντας τις παραπάνω εμπειρίες σχεδιάζεται από ομάδα έμπειρων στελεχών με στόχο την απρόσκοπτη υλοποίηση της δράσης σε όλους τους κρίσιμους τομείς.

Τροφοδοσία: Η τροφοδοσία θα ανατεθεί σε εταιρεία εστίασης με βάση διαγωνισμό που θα προκηρύξει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠ. Στον διαγωνισμό θα προβλέπονται οι πιο σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας και οι προβλεπόμενες πιστοποιήσεις σε όλες τις φάσεις της παρασκευής του φαγητού (πρώτες ύλες, παρασκευή, διανομή). Παράλληλα ο Τομέας Τροφοδοσίας της Δράσης θα διαμορφώσει διαιτολόγιο ειδικών διατροφικών αναγκών για Λυκόπουλα και Βαθμοφόρους που για λόγους υγείας έχουν συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.

Ασφάλεια: Η Ασφάλεια των μελών αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα όλων των Δραστηριοτήτων του ΣΕΠ. Ο Τομέας Ασφάλειας σχεδιάζει ειδικά: το σχέδιο ασφαλείας των σημείων κατασκήνωσης στα οποία θα απαγορεύεται σε οποιοδήποτε μη διαπιστευμένο ενήλικα η είσοδος, το σχέδιο νυχτερινής ασφάλειας, τα σχέδια Πυρασφάλειας και Έκτακτης Ανάγκης τα οποία θα γνωστοποιηθούν σε όλους τους ενήλικες της Δράσης. Επιπλέον έρχεται σε επικοινωνία με όλους τους θεσμικούς φορείς (Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Αστυνομία, ΕΚΑΒ) ώστε να υπάρξει απόλυτος συντονισμός των ενεργειών μας. Στον τομέα θα υπάρχει επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την άμεση παροχή βοήθειας, ειδική ασφαλιστική κάλυψη των κατασκηνωτών και συνεργασία με ιατρική μονάδα για την άμεση διακομιδή οποιουδήποτε σοβαρού περιστατικού.

Υγιεινή: Η διαβίωση χιλιάδων κατασκηνωτών σε μια δράση απαιτεί αυστηρούς κανόνες υγιεινής και εκπαίδευση πάνω σε αυτούς τόσο των ανηλίκων όσο και των ενηλίκων συμμετεχόντων. Οι σχετικές προβλέψεις θα περιλαμβάνονται στα εγχειρίδια των ενηλίκων συνοδών των Λυκοπούλων καθώς και στις σχετικές οδηγίες όλων των Τομέων της Δράσης. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις τουαλέτες και τα μπάνια των κατασκηνωτών καθώς και για την συχνή αποκομιδή των σκουπιδιών σε συνεργασία με εξειδικευμένες εταιρείες και την αρωγή των Δημοτικών Αρχών ώστε να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις υγιεινής.

Τους επόμενους μήνες θα ανακοινώνονται σταδιακά πληροφορίες για όλα τα παραπάνω ζητήματα ενώ το Κεντρικό Αρχηγείο της Δράσης βρίσκεται στην διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων για περαιτέρω πληροφορίες.